Imagine pe cale de dispariţie
Prefectul de Hunedoara este Attila Dezsi şi unul dintre obiectivele efemerei şederi în fruntea judeţului este readucerea normalităţii la Sarmisegetusa. A făcut ce a făcut şi a reuşit să-l aducă de la Bucureşti pe ministrul culturii Kelemen Hunor. Nu la Deva pe covor roşu, ci la Sarmisegetusa, acolo sus, în creierul munţilor. Aici s-au făcut promisiuni. Nu sunt primele. Au mai călcat miniştri pe cărările capitalei dacilor şi, la fel, au facut promisiuni. De realizat nu s-a realizat nimic. De data asta insă, cred ca avem de a face cu altceva, cu un altfel de promisiune. Cu una care se respecta. Se zice că până la sfarsitul lunii mai, betoanele hidoase din mijlocul Incintei Sacre, vor dispărea. La fel si vagoneţii sub care ascundem acum gunoaiele lasate de turişti. Daca asta se va intampla, atunci avem de a face cu o premieră. Un început cu adevarat serios, care va da tonul şi la alte cosmetizări de bun simţ la Sarmisegetusa. Deja, şinele de cale ferata ingusta abandonate acolo de vreo 30 de ani au dispărut. Dar nu din ordinul cuiva. Ci pur şi simplu, aşa, că s-a aflat ca ele nu sunt în gestiunea nimănui. Şi au dispărut. Pentru că erau folositoare, fie să susţină via cuiva, fie să armeze ceva construcţii care se fac prin zonă. Că aşa-i la români. Betoanele încă au rămas, dar aşteptam eventul. Până atunci, prefectului Attila, echipei sale şi ministrului Hunor, tot sprijinul şi toată consideraţia pentru intenţie. Mai ales că îmi stăruie în minte replica de 1000 de puncte a ministrului, la revolta mea, cum că, vestigii dacice stau îngropate sub vegetaţie de 2000 de ani. Atunci, el, senin şi spiritual din cale afară, a replicat fără a rumega prea mult... Eu nu am de unde să ştiu asta pentru că noi am venit aici numai de 1000 de ani... Vă rog să mă credeţi că, atunci, am avut senzaţia că soarele este gata să răsară şi la Sarmisegetusa Regia. Până atunci tot creditul pentru Attila, pentru Hunor, pentru Borbely, din partea veritabilului daco-român liber, Brilinsky, cei care pot salva Sarmisegetusa de la pieire. Aşa să ne ajute Zamolxe, pe toţi, indiferent de naţie ! ! !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
De-a dreptul fascinant ce este sau ceea ce a fost candva acolo. Sunt mare iubitor de istorie, mai ales de cea antica si de cativa ani de zile nu pot trai fara sa citesc ceva interesant pe internet, mai ales despre daci.
Tot respectul domnule 'Nunu' pentru tot ceea ce faceti. Sunt foarte putini oameni in tara asta care isi iubesc originile la nivelul la care o faceti dvs. V-am "cunoscut" prin intermediul celor de la protv si acum cateva zile am descoperit si blogul dvs... de-a dreptul fascinant totul, iubesc oamenii care se implica asa de mult intr-un subiect pe care multi il ocolesc, poate chiar din interese.
Ma intristez profund cand vad ca cei de sus dau din coate cand sunt intrebati de Sarmisegetusa Regia si trateaza acest subiect cu indiferenta, dar nu ar fi singurul obiectiv din Romania ce ar trebui tratat cu mai multa atentie, sunt zeci sau poate chiar sute. Sunt multe cetati lasate in paragina, dar cum se spune: "O tara care nu isi cunoaste istoria nu are viitor"... noi ce facem? Ne-o distrugem inca de pe acum.
In incheiere... tot respectul meu, domnule Nunu, va iubesc pentru ceea ce faceti pentru Dacia! Sunteti un dac adevarat!
Sper ca intr-o buna zi sa putem sta de vorba la fata locului, insa momentan este destul de greu sa ajung acolo, tocmai din Ploiesti, insa imi voi rezerva timp in viitor si pentru asta.
am postat un comentariu în care vă ceream ajutorul şi nu mai există pe site. e o eroare sau v'a deranjat ceva ?
Felicitarile mele pentru munca depusa :-). respectele mele pentru reusita de a alunga betoanele, si asteptam sa postezi cateva poze cu cetatea si noua sa fata :)
Trimiteți un comentariu