duminică, 5 octombrie 2008

La Ulpia Traiana
Incredibil dar adevărat! Am fost invitat de Cristian Tabără să particip la o filmare care are ca subiect principal biserica de la Densuş cu toate misterele sale. Controversele legate de construirea şi datarea ei au generat această iniţiativă a formidabilului Cristian Tabără, un om cum rar îţi este dat să întâlneşti. Incredibilul a fost că a trebuit să port discuţia filmată cu el tocmai la Ulpia Traiana acolo unde nimeni nu mă iubeşte, acolo unde, cu toate că mă simt ca un peşte pe uscat, am curajul să înfrunt pe oricine. Sigur că eu am tras spuza pe turta dacilor cu toate că mă aflam în fief roman.Însă bucuria cea mare a fost să-l simt pe Cristian Tabără ca pe un lucid şi onest apărător al dacilor şi a culturii lor. Era tare intrigat de faptul că dacii sunt minimalizaţi consistent de istoriografia noastră. Mai mult l-am reîntâlnit pe părintele Gherghel care ne-a arătat o inscipţie în latină care aminteşte de o sărbătoare dacică. Piatra pe care este inscripţia zace sub o bancă din biserică şi nu este făcută publică. Apoi am mai aflat că la o săpătură cu ani în urmă la baza unei coloane din biserică s-a descoperit un fragment ceramic pe care era imprimat numele Koson. Arheologii au hotărât că acest ciob provine din balastul adus de la Ulpia Traiana la construirea templului. Curios,nu? Acum aşteptăm emisiunea care va fi difuzată în aproximativ 3 săptămâni, duminica seara de la ora 18.30 TE VEZI LA STIRILE PRO TV. Oricum, Densuşul rămâne una dintre cele mai fascinante construcţii din România şi pentru totdeauna în sufletul meu.

4 comentarii:

Nunu spunea...

Sa speram ca emisiunea va fi una lamuritoare si valoroasa asa cum stie Tabara sa faca. Va rugam sa ne anuntati data exacta a difuzarii emisiunii. bafta in continuare cu dacii.

Nedeia spunea...

Nunule, ma insel eu sau azi e ziua in care vom vedea reportajul? o sa dau pe PRO TV diseara de la 18:30 si sper ca o sa pot si inregistra :)

Multumim pentru toate eforturile pe care le depui!

Nedeia

Maria spunea...

in editia de duminica 16.11.2008 a emisiunii TE VEZI LA STIRILE PRO TV de la ora 13.15, putem vedea ceea ce asteptam de atata timp.

nona spunea...

foarte frumos....